STIMATI UTILIZATORI AI CASELOR DE MARCAT!
 CONECTAREA CASELOR DE MARCAT LA SERVERELE ANAF A INCEPUT!

PENTRU CONECTAREA CASEI DE MARCAT LA SERVERELE ANAF VOR TREBUI PARCURSI OBLIGATORIU URMATORII PASI IN ORDINE:

1. OPERATIA PREMERGATOARE DE ACTUALIZARE A SOFTWARE-ULUI CASEI DE MARCAT (IN TERMINOLOGIE : FIRMWARE) CU UN PROGRAM CARE SA PERMITA COMUNICATIA FISIERELOR .XML DE TRANSMIS DIRECT CATRE SERVERELE ANAF.
NU SE POATE CONECTA CASA DE MARCAT LA SERVERELE ANAF FARA ACEASTA ACTUALIZARE DE SOFTWARE . FACETI ACUM SOLICITAREA DE ACTUALIZARE PENTRU A EVITA PROBLEMELE LEGATE DE INCIDENTE , RESPECTAREA TERMENELOR, EVITAREA AMENZILOR.

update firmware

2. IDENTIFICAREA TIPULUI DE CONEXIUNE LA INTERNET IN FUNCTIE DE MODELUL DE CASA DE MARCAT DETINUT.
COSTURILE DIFERA IN FUNCTIE DE TIPUL DE CONEXIUNE LA INTERNET.

3. CONECTAREA PROPRIU-ZISA LA SERVERELE ANAF - ACEST LUCRU ESTE DEJA POSIBIL !

* COSTURILE OPERATIILOR DE LA PUNCTELE 1,2,3 DIFERA IN FUNCTIE DE TIPUL CONTRACTULUI DE SERVICE RESPECTIV TIPUL DE CONEXIUNE LA INTERNET.

FOARTE IMPORTANT !!

NU LASATI PE ULTIMUL MOMENT OPERATII CARE SE POT FACE DIN TIMP, TERMENELE LIMITA SUNT 30 IUNIE 2021 PENTRU CONTRIBUABILII MARI SI 30 NOIEMBRIE 2021 PENTRU CONTRIBUABILII MICI SI MIJOCII ! VA RUGAM SA VA FACETI CAT MAI REPEDE O PROGRAMARE PENTRU ACTUALIZARE FIRMWARE CARE SA PERMITA CASEI DE MARCAT CONECTAREA LA SERVERELE ANAF.

Conectarea caselor de marcat la serverul ANAF

Obligația de a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale în vederea transmiterii de date fiscale către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) REVINE OPERATORILOR ECONOMICI prevăzuți la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ce vor face comerciantii?

 • Verificati posibilitatile de conectare a casei de marcat la internet. Luati legatura cu servisantul casei de marcat si intrebati daca modelul de casa de marcat suporta conectarea la internet fara a necesita interventii hardware si alte componente suplimentare, precum si costul acestora (daca e cazul). Majoritatea casele de marcat se conecteaza la internet printr-un modul GPRS folosind un SIM de date mobile ce va trebui achizitionat de la operatorii de telefonie mobila. Unele modele de case de marcat, au posibilitatea de a se conecta la internet prin intermediul unei retele LAN, la fel ca un computer, iar altele prin conexiune WI-FI.
 • Achizitionati de la furnizorii de servicii de telefonie mobila, abonamente pentru serviciile de conectare la internet (mobila sau fixa dupa cum e cazul). Intrebati firma cu care aveti contract de service daca producatorul casei ofera SIM-uri de date. Unii producatori de echipamente fiscale au contractat deja cu operatorii de telefonie mobila pachete de SIM-uri de date, putand astfel sa va ofere un pret mai bun fata de cel contractat de dumneavoastra;
 • Actualizati contractele de service cu firma de service si programati din timp conectarea echipamentului, astfel incat sa nu depasiti termenul legal.
 • Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice au obligația completării și transmiterii unei declarații.

Costurile conectarii

 • Upgradarea echipamentului (daca este cazul) si actualizarea softului;
 • Configurarea initiala si abonamentul la internet;
 • Conectarea propriu-zisa la serverele ANAF;
 • Costuri ulterioare de service si mentenanta a conexiunii.

Nu uitati!

 • Daca nu ati facut-o pana acum, inlocuiti vechea casa de marcat cu casa de marcat cu jurnal electronic. In caz contrar riscati amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei confiscarea sumelor nejustificate si suspendarea activitatii la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator;
 • Transmisia de date catre serverul ANAF se va face automat dupa emiterea raportului de inchidere zilnica (Raportul Z)!
 • Obligatia conectarii caselor de marcat la serverul ANAF ii revine exclusiv utilizatorului echipamentului fiscal iar toate costurile de conectare vor fi suportate de catre acesta. Amenda pentru nerespectarea acestei obligatii este de la 8.000 lei la 10.000 lei
 • Interventiile tehnice asupra casei de marcat se vor face numai de catre personalul autorizat al fimei de service. In caz contrar utilizatorii risca amenda de la 4.000 lei la 6.000 lei

Incepand cu 8 ianuarie 2021, utilizatorul va primi direct amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum confiscarea sumelor nejustificate; suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator.